Zichtbaar worden... worsteling of geen probleem?

Zichtbaar worden... worsteling of geen probleem?

Yes, eindelijk is ze daar, mijn eerste blog! En hoe kan haar ‘geboorte’ beter gevierd worden dan door gelijk maar even de diepte in te duiken met een voor mij zeer belangrijk thema: zichtbaarheid! En ik ben vast niet de enige voor wie dit uitdagingen met zich mee brengt…. Hoe voelt zichtbaar worden voor jou? Is dit een worsteling of heb je er geen enkel probleem mee om jezelf te laten zien? Sta je graag in de belangstelling of blijf je liever wat meer op de achtergrond? Of kruip je zelfs het liefste helemaal weg in een hoekje?

Het thema ‘zichtbaarheid’ kan heel lang onder de oppervlakte aanwezig zijn, zonder dat je hier echt last van hebt of merkt dat het je hindert om bepaalde stappen te zetten. Maar als je dan, zoals ik, bezig bent met het opstarten van een eigen bedrijf, kan zichtbaar worden ineens best een dingetje blijken te zijn. Of eigenlijk een heel groot ding, kijkend naar mijn eigen proces.

Wat is dat toch, dat je het zo ontzettend spannend kunt vinden om jezelf te gaan laten zien aan de wereld? Om vol trots naar buiten te stappen en te zeggen “Kijk! Dit ben ik en dit heb ik te bieden, gaaf he!”?

Zichtbaar worden heeft alles te maken met jouw start in het leven

Het prille begin

Wat nu, als ik je zou vertellen dat alles rondom zichtbaar worden en zichtbaar durven zijn, zijn oorsprong vindt in het prille begin van jouw leven? Hoe was het bijvoorbeeld voor jou toen je jezelf voor het eerst zichtbaar maakte aan je moeder door middel van een positieve zwangerschapstest? Was jouw moeder dolgelukkig met jouw komst of zat ze eigenlijk niet op een zwangerschap te wachten? Of moest ze eerst even van de schrik bekomen, voordat ze echt blij met de zwangerschap kon zijn? Alle deze gevallen zullen een compleet andere indruk op het kleintje in haar buik hebben gemaakt.

De geboorte

En als we dan de tijd weer wat verder doorspoelen, naar jouw geboorte: hoe heb je die ervaren? Was je samen met je moeder een echt team? Waren jullie goed met elkaar in verbinding en voelde je aan alles dat er reikhalzend naar jouw komst werd uitgekeken? Of vond jouw moeder het eigenlijk wel heel erg spannend om te bevallen, raakte ze misschien op een gegeven moment wel wat in paniek, “o help, nu kan ik niet meer terug, dit kindje moet er uit, maar hóe dan?”…

Je kunt je misschien voorstellen dat het ‘zichtbaar worden’ door het kindje in de eerste situatie als veel minder heftig kan worden ervaren, dan voor het kindje uit de tweede situatie. Want zie het maar eens voor je: je bent samen met je moeder bezig om geboren te worden en met elke wee zak je steeds wat verder naar beneden. Voor jouw gevoel ben je goed op weg en je hebt er zin in om jezelf te laten zien! Dan ineens voel je een soort rem en lukt het je niet meer om verder vooruit te komen, hoe je ook je best doet. Je merkt dat mama in paniek is en niet meer goed weet wat ze moet doen. Je probeert haar te vertellen dat het okay is, dat het wel goed komt, dat jullie dit klusje samen kunnen klaren, maar ze hoort je niet… Voor je gevoel duurt het uren voordat mama weer rustiger wordt en je merkt dat je langzaamaan weer wat verder vooruit komt. Al vind je het nu eigenlijk wel heel spannend om verder te gaan. “Is mama wel blij dat ik eraan kom, wil ze mij wel graag zien, hoe gaat ze reageren als ik er zo uit ben?”

Terug naar het nu

Bij mijn eigen geboorte is er sprake geweest van een vergelijkbare situatie als dit laatste scenario en ik heb daardoor als baby blijkbaar de imprint (indruk) opgeslagen, dat mezelf zichtbaar maken heel spannend is. Dat ik niet goed weet wat ik kan verwachten als ik mezelf ga tonen aan de buitenwereld. Dit komt nu bij het opzetten van mijn eigen bedrijf heel duidelijk naar voren: ik zou wat ik met mijn bedrijf aan (wens)ouders, zwangeren en kinderen kan bijdragen wel van de daken willen schreeuwen, maar toch lukt het me maar niet de daarvoor benodigde stappen te zetten. Hik ik aan tegen het schrijven van blogs, blijf ik maar roepen dat ik een haat-liefde verhouding heb met social media en dat ik het eigenlijk ook wel prima vind dat het nu zo lekker rustig is…

Sinds ik weet waar deze moeite met zichtbaar worden vandaan komt en ik daar dus ook gericht mee aan de slag kan gaan, lukt het me steeds vaker en steeds beter om wél naar buiten te treden, mezelf te gaan laten zien. Daarbij merk ik dat hoe meer ik dit doe en hoe vaker ik dit doe, hoe leuker ik het ga vinden! En ik had tevens een prachtig onderwerp voor mijn eerste blog ♡

Herkenbaar?

Herken jij jezelf of je kind in bovenstaand verhaal, of loop je/ lopen jullie wellicht tegen andere zaken aan waar je graag wat dieper op in zou willen zoomen, dan kan een Geboorte in Kaart sessie veel duidelijkheid en inzichten geven. Meer weten? Klik dan hier.

Meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je liever telefonisch een afspraak maken, neem dan even contact met mij op.