over mij

Mijn start in het moederschap

Vanaf het moment dat ik ontdekte dat ik zwanger was, begin 2014, ging er een compleet nieuwe wereld voor mij open. Want wat verandert er veel, zodra je ontdekt dat je er een piepklein mensje in je buik aan het groeien is!

Ik ervoer ineens gevoelens en emoties die ik daarvoor nog nooit gehad had, zowel positief als negatief. Best bijzonder om te merken hoe je gedachten behoorlijk met je aan de haal kunnen gaan wanneer je zwanger bent.
Om alle veranderingen die er in je lichaam plaatsvinden te accepteren. Het leek soms wel of ik qua gevoelens in een achtbaan zat en ik vond het knap ingewikkeld om daar goed mee te kunnen dealen.

Hoezo, voorbereiden?

Naarmate mijn zwangerschap vorderde, kwam ook de bevalling langzaam dichterbij. En bij die gedachte kreeg ik het behoorlijk benauwd… Want jeetje, hoeveel pijn zou het wel niet gaan doen. Hoe moet dat kindje er straks uitkomen, gaat dat echt passen? Kan mijn lijf dit echt zelf? Ik had er weinig vertrouwen in… Tel daarbij op dat ik een enorme control freak was en als er iets was waarbij je in mijn beleving geen controle zou hebben, zou dat wel tijdens een bevalling zijn. Je hebt wanneer je voor het eerst gaat bevallen immers geen idee wat je te wachten staat, dus hoezo kun je je hier überhaupt op voorbereiden?

Ik wist toen nog niet dat ik me daar echt enorm in vergiste…

Zin in mijn bevalling

Omdat ik die hele bevalling zo spannend vond, leek het mijn partner juist heel verstandig om ons samen voor te bereiden hierop. Zo zouden we een beter beeld kunnen krijgen bij wat er tijdens zo’n bevalproces allemaal kan gebeuren, wat er hopelijk voor zou zorgen dat ik me wat rustiger zou gaan voelen hierbij. En zo zou hij er voor me kunnen zijn op de momenten dat ik het moeilijk zou krijgen, hij zou weten wat hij zou kunnen doen om mij daarin te ondersteunen.

Ik had er eerlijk gezegd nog een hard hoofd in, maar dankzij het lesprogramma wat we toen gevolgd hebben, had ik al vanaf les 1 een compleet ander beeld bij de komende bevalling! Ik voelde langzaam mijn zelfvertrouwen groeien, omdat ik me realiseerde dat ik zelf veel meer invloed op het hele proces had dan ik van te voren dacht. En dat mijn partner hierin ook echt een belangrijke rol speelde.

Het is misschien moeilijk te geloven, maar door alles wat we in die lessen leerden, kreeg ik op een gegeven moment zelfs zin in de bevalling!

Bekrachtigende ervaring​

Toen onze dochter zich uiteindelijk aandiende, heb ik weliswaar een lange, maar hele mooie en rustige badbevalling gehad, waar ik met een heel goed gevoel op terugkijk. Ondanks de momenten dat ik het heel pittig heb gehad, want die waren er ook absoluut.

Juist doordat mijn man mij toen precies kon geven wat ik nodig had, mij daarin heel goed aanvoelde en wist hoe ik het graag wilde, heb ik de hele bevalling als heel bekrachtigend ervaren. Niet alleen voor mijzelf als overgang naar het moederschap, maar zeker ook in de relatie met mijn man. Doordat we de bevalling echt sámen hebben gedaan, heeft dat onze relatie een enorme diepgang gegeven. Iets waar ik nog elke dag dankbaar voor ben en wat ik jullie ook zo ontzettend gun!

De geboorte van Baby Blueprint

Ik ben altijd al gek op baby’s en jonge kinderen geweest, en een zwangere vrouw vond, en vind ik nog steeds, altijd iets magisch hebben. Toch duurde het tot na de komst van mijn jongste dochter dat ik me steeds meer ging verdiepen in die wondere wereld van zwangerschap, bevalling en moeder worden. En wat dit eigenlijk allemaal met je doet.

Daarbij is me de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden hoe belangrijk die periode rondom de conceptie, zwangerschap en bevalling werkelijk is. Niet alleen voor jou als moeder en jullie als aanstaande ouders, maar vooral ook voor dat kleine baby’tje wat gaat komen. In die
o-zo-belangrijke eerste 1.000 dagen wordt als het ware de basis van zijn blokkentoren gebouwd, waar het de rest van zijn leven verder op mag bouwen. Hoe stabieler die basis is, hoe stabieler een kindje door het leven zal kunnen gaan. En juist op die basis, die blauwdruk, hebben wij als ouders dus veel meer invloed dan we denken, hoe fijn is dat!

Zo is uiteindelijk Baby Blueprint ontstaan.

Ik neem jullie graag mee op een reis van bewustwording, inzichten krijgen en keuzes maken die bij júllie passen.
Voor een zwangerschap vanuit vertrouwen, een bevalling vanuit regie en een zachte landing voor jullie kindje ♡

Nog iets meer over mij

Mijn naam is dus Lyke, ik ben geboren in 1979 en opgegroeid in het mooie Brabant. Inmiddels heb ik drie heerlijke meiden in mijn leven: mijn dochters Noortje (2014) en Nynke (2016) en liefdochter Lieke (2009), de oudste dochter van mijn man Floris. Samen wonen wij in het rustige Teteringen, vlakbij het bos, waar ik ook regelmatig te vinden ben. Want naast dat ik het heerlijk vind om me te verdiepen in zo ongeveer alles wat met zwangerschap, bevalling, baby’s en het jonge ouderschap te maken heeft, houd ik ook heel erg van wandelen in de natuur. Ik kan echt enorm genieten van de fluitende vogeltjes die luidkeels hun lied verkondigen als ik ’s ochtends vroeg door het bos loop.

Dit is ook typisch ‘Lyke’

"Ik vind het magisch, de reis die een kindje vanaf dat prille begin gaat afleggen om uiteindelijk als een klein, compleet mini-mensje ter wereld te komen. Reis je met me mee?"

meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je liever telefonisch een afspraak maken, neem dan even contact met mij op.