What’s in a name

Blauwdruk

Baby Blueprint, de naam van mijn praktijk, is heel bewust gekozen. Of eigenlijk niet echt gekozen, hij ‘popte’ ineens op in mijn hoofd terwijl ik lekker in de tuin aan het rommelen was. En ik wist gelijk dat dit dé naam voor mijn praktijk moest zijn, omdat hij alles omvat wat ik het allerliefste doe: jullie als (aanstaande) ouders bewust maken van de blauwdruk van jullie kleintje en de invloed die jullie daarop hebben. De blauwdruk die een belangrijke basis vormt voor een kind en die voor een groot deel bepaalt hoe het door het leven zal gaan. De blauwdruk die zich al start te vormen zelfs nog voordat jullie kleintje überhaupt verwekt is!

De eerste 1.000 dagen

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor de eerste 1.000 dagen in het leven van een kindje. Deze 1.000 dagen starten zo’n 2 maanden voor de daadwerkelijke conceptie (de bevruchting) en lopen door tot aan het 2e levensjaar. Uit onderzoeken (o.a. door Tessa Roseboom), blijkt steeds meer dat we in deze periode gevormd worden tot wie we zijn en dat deze invloeden bepalend zijn voor de rest van ons leven. Ook is bekend dat de baby tijdens de zwangerschap álles van moeder meekrijgt: niet alleen dat wat ze eet en drinkt, maar ook hoe ze zich voelt, wat er om haar heen gebeurd en hoe ze daar op reageert. Negen maanden lang is er een constante uitwisseling van biologische en emotionele informatie tussen moeder en baby, waarmee de baby wordt voorbereidt op ‘de wereld’ buiten de baarmoeder.

Voorbereidingen op de zwangerschap

Wees je ervan bewust dat je vanaf het moment dat jullie naar elkaar hebben uitgesproken graag samen voor een kindje te willen gaan, van alles kunt doen om je op de komst van een kindje voor te bereiden. In veel gevallen zul je er (hopelijk) voor kiezen om zo gezond mogelijk te eten, te stoppen met roken/alcohol/verdovende middelen en waar mogelijk met het gebruik van medicijnen. Ook is het verstandig om je suikerinname zoveel mogelijk te beperken, want het eten van veel suikers verkleint de kans op een (natuurlijke) zwangerschap met zo’n 25%!!

Maar naast al deze meer fysieke voorbereidingen, kun je ook op andere vlakken voorbereidingen treffen. Binnen Baby Blueprint bied ik er een aantal aan en ik vertel je hier in mijn volgende blogs graag meer over.

meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je liever telefonisch een afspraak maken, neem dan even contact met mij op.