Lieve aanstaande papa, jouw rol tijdens de bevalling is super waardevol!

Lieve aanstaande papa,

In deze blog richt ik me even rechtstreeks tot jou. Want helaas hoor ik nog té vaak de opmerking dat het toch niet nodig is om je als vader voor te bereiden op de komende bevalling. Jij gaat tenslotte niet bevallen, dat gaat jouw partner doen. Dus dat zij zich voorbereidt vind je vaak hartstikke logisch. Jij hoeft alleen maar bij haar te zijn en haar hand vast te houden als ze het moeilijk heeft. En verder zie je het wel.
Jij richt je met je partner liever op de praktische zaken, zoals het kopen van een supersonische kinderwagen, die super hippe babykamer, en zorgen dat het in huis allemaal op orde wordt gemaakt.

Once-in-a-life-time

Maar lieve aanstaande papa, dan heb ik een vraag voor jou. Wat maakt dat je het niet belangrijk vind om je uitgebreid voor te bereiden op de bijzondere en once-in-a-life-time gebeurtenis die een bevalling is? Eentje die een mega impact zal maken op jouw partner, jullie kindje, op de rest van jullie leven én dus ook op jou?
Want let wel: met de komst van een kindje zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Alles wat nu zo vanzelfsprekend voor je lijkt, zal in een nieuw daglicht komen te staan. Je prioriteiten zullen gaan verschuiven. Jullie relatie zal veranderen. Je gaat gevoelens ervaren die je nog nooit eerder hebt ervaren. Dat kleine wezentje, wat nu nog zo veilig in de buik van jouw partner zit, zal het meest waardevolle plekje in je hart veroveren, zodra je het straks eindelijk in je armen kunt sluiten.

Onderschat

Wil je weten wat ik denk? Ik denk dat jij je rol tijdens de bevalling ontzettend onderschat. Dat je jezelf daarmee niet op waarde schat en onwijs tekort doet. Want, lieve aanstaande papa, jouw rol tijdens die bevalling is S.U.P.E.R. belangrijk!!
Jullie zijn sámen in verwachting van de komst van jullie kindje. Jullie zullen sámen papa & mama zijn voor dit kleine mini-mensje. Dan kun je je kleintje toch geen mooier welkom geven dan ook die bevalling sámen te gaan doen?
Er zijn ontzettend veel factoren die van invloed zijn op het verloop van de bevalling. Maar gelukkig hebben jullie daar als aanstaande ouders zelf ook weer heel veel invloed op. Je moet alleen wel weten welke factoren dit kunnen zijn én hoe je daar dan vervolgens mee om kunt gaan. Om zo de regie te pakken en te zorgen dat jouw partner, jullie kleintje en jij dus ook, een zo optimaal mogelijke positieve bevalervaring zullen hebben.

voorbereiding aanstaande papa bevalling waardevol

Jouw rol is super waardevol

Lieve aanstaande papa, jouw rol tijdens de bevalling is dus super waardevol. Door je van te voren, met elkaar, heel bewust en serieus voor te bereiden op de komst van jullie kindje, weten jullie van elkaar wat je belangrijk vindt in situaties die zich kunnen voordoen tijdens het bevalproces. Jij weet zo precies wat de wensen van jouw partner zijn, bijvoorbeeld op het gebied van pijnstilling. Welke houdingen ze zou kunnen aannemen wanneer de weeën lijken te stagneren, of het kindje niet goed wil indalen. Hoe je haar kunt ondersteunen wanneer ze het moeilijk heeft tijdens een heftige wee, of wanneer ze in paniek dreigt te raken omdat het allemaal te overweldigend is. Hoe je in gesprek kunt gaan met de zorgverlener wanneer deze een interventie voorstelt. Wat je kunt doen om te zorgen dat die o-zo-belangrijke bevalhormonen flow zo optimaal mogelijk kan stromen, de omstandigheden zo weet te creëren dat jouw partner zich helemaal kan overgeven aan het geboorteproces.
Je kunt elkaar op deze manier op zo’n intens moment als de bevalling zó enorm bekrachtigen! Dit zal voor een onwijze versterking en verdieping van jullie onderlinge band als kersverse ouders én als koppel zorgen. En dat is super waardevol met alle veranderingen die er door de komst van jullie kleintje zullen plaatsvinden.

Jij bent de ‘bewaker’

Je kunt jezelf in dit hele proces eigenlijk zien als een soort ‘bewaker’. Een bewaker die ervoor zorgt dat zijn partner zich helemaal kan ontspannen, zich over allerlei zaken (zoals bijvoorbeeld de verlichting, het aantal mensen in de kamer, hoe ze graag toegesproken wil worden, etc.) niet druk hoeft te maken. Voor een zo optimaal mogelijk verloop van de bevalling, is het namelijk belangrijk dat jouw partner zich helemaal kan terugtrekken in haar ‘bevalbubbel’. En dat lukt haar alleen als ze zich helemaal veilig voelt. Als ze erop kan vertrouwen dat jij de bewaker van haar veiligheid bent.

Relaxed bevallen vanuit Regie

Lieve aanstaande papa, ik hoop van harte dat ik je door bovenstaande woorden heb doen inzien hoe belangrijk jouw rol tijdens die bevalling is. Dat het dus super waardevol is om je samen met je partner goed voor te bereiden op de komst van jullie kindje.

In mijn cursus Relaxed bevallen vanuit Regie neem ik jou en je partner in 10 uur tijd, verspreid over 4 weken, mee in een uitgebreid geboortevoorbereidingsprogramma. Een programma vol wetenschappelijke en ervaringsgerichte informatie, praktische tools en leuke opdrachten. We gaan het zelfs hebben over de Navy Seals 😉.

En nou hoor ik je bijna denken: “Vier bijeenkomsten, 10 uur?? Dat vind ik echt veel te veel, ik heb wel wat beters te doen…”. Meen je dit serieus? Nee toch?! Want wat is 10 uur op de rest van jullie leven samen als gezin? Wat kan er nou belangrijker zijn dan investeren in een goede start voor jullie kindje? Je doet deze tijdsinvestering namelijk niet alleen voor jezelf. Je doet deze vooral voor je partner, zodat jij haar optimaal kunt ondersteunen tijdens dit bijzondere transformatieproces. Zodat zij de regie over haar bevalling kan houden en zich gezien, gehoord en gedragen voelt.

Zij bevalt namelijk niet alleen van jullie kindje, er wordt op hetzelfde moment ook een moeder geboren.
Én een vader. Jij dus!

Meld je jezelf en je partner dus alsjeblieft gauw aan voor deze toffe cursus? Jullie kindje zal je dankbaar zijn ♡

meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je liever telefonisch een afspraak maken, neem dan even contact met mij op.